کباب یکی از غذاهایی است که نمیتوان برای آن تاریخ شروعی در نظر گرفت. اگر تکههای گوشت برشتهشده روی آتش را بهعنوان کباب در نظر بگیریم کباب یکی از اولین غذاهای مورداستفاده انسان بوده است؛ اما کباب به شکل کنونی آنیکی از غذاهای ویژه ایرانی است که در تمام دنیا به نام ایران شناخته میشود.
همانطور که استیک غذای محبوب اکثر اروپاییان برای سفر در طبیعت است چلوکباب نیز غذای محبوب ایرانیان برای پیکنیک است و اکثر افراد کباب را بهعنوان محبوبترین غذا معرفی میکنند.
اولین آثار رسمی وجود کباب به شکل امروزی در دوران شاهعباس صفوی است که مورخان اروپایی یکی از محبوبترین غذاهای ایرانیان را پلو به همراه مقداری گوشت برشتهشده بر روی آتش بیان کردهاند که با دستخورده میشود، جالب است که این رسم هنوز هم یکی از محبوبترین روشهای خوردن کباب است.
کباب از دیرباز موردتوجه سلاطین ایران نیز بوده و آقا محمدخان قاجار نیز به کباب مرغ، بره و گوسفند علاقه زیادی داشت. این علایق باعث ایجاد اولین کبابی در مرکز تجاری تهران در زمان ناصرالدینشاه شد تا بازاریآنکه زمان رفتن به منزل برای خوردن نهار را ندارند از چلوکباب استفاده کنند. در محیط مردانه بازار تهران امکان حضور زنان در چلوکبابی وجود نداشت اما عباس شمشیری اولین کسی بود که با تأسیس چلوکبابی خانوادگی امکان حضور بانوان در چلوکبابی را ایجاد نمود.
حضور چلوکباب ایران در کشورهای دیگر نیز از همان دوران قاجار آغاز شد و اولین کبابی به نام فریفته در فرانسه و شهر پاریس به دست آشپز احمدشاه که از ایران رفته بود تأسیس شد.
تبریز یکی از مراکز کباب محسوب میشود تا جاییکه یکی از اولین کبابیهای ایران را به مرز قفقاز نسبت میدهد. در ایران بنا به ذائقه طایفههای مختلف انواع کباب سرو میشود که مواد تشکیلدهنده آنها و آداب سرو آن کاملاً متفاوت است و بهصورت مجزا در مقالاتی به آنها خواهیم پرداخت. در اینجا برخی از انواع کباب و مواد تشکیلدهنده آن را نام میبریم.
کباببرگ: گوشت فیله و راسته بره که بهصورت قطعاتی منظم
کباب کوبیده: چرخ شده فیله و راسته بره و کمی گوشت گوسفند که با تخممرغ و پیاز ترکیبشده و در سیخهای پهن آماده میشود.
کباب چنجه: (کنجه ) مشابه برگ است ولی دیگر نظم قطعات اهمیت ندارد.
شیشلیک: تکههای دنده که به صورتی منظم در سیخ قرار میگیرند و مرکز اصلی آن شاندیز مشهد است.
کباب سلطانی: ترکیبی از یک سیخ کوبیده و یک سیخ برگ.
کبابترش: کباب چنجه که روی آن را با مخلوطی از گردو، ترشی انار یا آلوچه و سبزیهای معطر میپوشانند و بیشتر در شمال ایران تهیه میشود.
یکی از جالبترین موارد قیمت کباب در طول تاریخ است. با توجه به افزایش جمعیت و کاهش دامداری و افزایش تقاضای گوشت در بازار نسبت به عرضه آنکه منجر به افزایش قیمت گوشت شد قیمت کباب نیز روند سعودی داشته است.
در سال 1295 قیمت یکدست کامل چلوکباب که شامل برنج، پیاز، کره محلی، گوجه کباب شده و یک سیخ بزرگ کباببرگ بود 4 تا 5 ریال بود. این مبلغ در 1320 نیز همان 5 ریال بود. در سالهای 1330 تا 1335 تا 5.3 ریال بود. جالب است که در آن زمان کباب در تهران از بقیه شهرها ارزانتر بود و همین میزان کباب در شهرهای دیگر تا 8 ریال بود و در همان زمان قیمت یک لیموناد 2 ریال بود.
این قیمت در سال 52 به 60 ریال رسید. جالب است بدانید در آن زمان جوجهکباب گرانتر بود و یکدست جوجهکباب تا 120 ریال میرسد و معمولاً غذای دانشجویان بود که در آن زمان درآمد خوبی داشتند و حقوق خوبی از دولت دریافت میکردند.
چلوکبابیها از ابتدا در تهران یکی از پررونقترین مشاغل بودند تا جاییکه حاج حسن شمشیری که مالک چلوکباب شمشیری در تهران بود اوراق نفت را به قیمت 1 میلیون ریال در سال 1320 خرید و به کمک این اوراق مدرس توانست صنعت نفت را ملی کند.
3 دیدگاه ها
ممنون عالی بود
ممنون از سایت خوبتون
مطلب خیلی خوبی بود